יום שבת, 27 באוגוסט 2011

גוגלה - כלים מוחשבים לילדים צעירים












בפוסט הקודם התייחסתי לתוכנית אב לתקשוב בעיר ר"ג ובגני הילדים בפרט. בפוסט זה ברצוני להרחיב אודות סביבת העבודה "גוגלה". "גוגלה" היא סביבת עבודה לגיל הרך הכוללת כלים ממוחשבים ועולמות ידע לגיל הרך. הסביבה פותחה ע"י ד"ר רנה מיכלוביץ, שהייתה בעברה מנהלת האגף לקדם יסודי במשרד החינוך. בעידן בו המחשב משמש מקום כל כך חשוב ומרכזי בחיי המבוגרים החליטה רינה לשלבו גם בחיי הילדים ולא רק ממקום של משחק. לפי דבריה של רינה: "רציתי להעמיד לרשות הילדים כלים אשר תואמים את התפתחותם, שיאפשרו להם פעילות במחשב כמו זו של המבוגרים: לחיפוש מידע, כמענה לשאלות שהם שואלים או נשאלים (ומתוך כך, לגיבוש תכונות כמו סקרנות ועקביות בחתירה לפתרון בעיה, ולפיתוח נטייה לחיפוש מידע), להתכתבות עם חברים וקרובים (ומתוך כך, לרכישת הרגלים ונוהגים ראשוניים בתחום החברתי–ערכי, בבחינת "כך כדאי וכך לא ראוי"), וכל זאת באופן בטוח, כאשר הילדים מוגנים מפני כל נזק אפשרי אשר הכניסה למרחב האינטרנטי עלולה לגרום להם". מתוך חשיבה זו נולד "גוגלה", סביבה שמותאמת פדגוגית וטכנולוגית לגני הילדים. לסביבה יש ארבעה שימושים שונים: גלה לי, מייל לי, כמה כמה וכתוב לי.
גלה לי – מנוע חיפוש לילדים, המקביל למנוע החיפוש של Google. מאחר ורב ילדי הגן לא שולטים עדיין בקריאה, באמצעות גלה לי הילדים יכולים לחפש ולשלוף מידע אודות מגוון נושאים, המעניינים אותם. המידע מוצג לילדים באומר ובצליל ומלווה בסרטונים ובתמונות. בשימוש בגלה לי ניתן לפתח ולטפח כישורי אוריינות מידע ומיומנויות חשיבה.
מייל לי – דואר אלקטרוני לילדים, המאפשר לילדים לתקשר בכתב עם חבריהם לכיתה, עם הגננת/המחנכת ועם הוריהם, הוא מחנך לקיום תקשורת לא מילולית ומפתח את היכולת להשתמש בשפה הכתובה.
כמה כמה – גליון אלקטרוני המאפשר לילד לעקוב אחר אירועים ותופעות מחיי היום-יום שלו, לאסוף נתונים, לסכם אותם ולהסיק מהם מסקנות. כך ירכוש הילד כלים להתבוננות מושכלת בסביבתו תוך חיזוק היכולת של הילד למנות, למדוד ולסכם.
כתוב לי – מעבד תמלילים לילדי הגן, באמצעותו יכתבו כתיבה מותאמת לגילם, המעבד מציע לילדים שימוש גם בציור וקישוט בנוסף לכתיבה. בשימוש בכלי זה יבינו הילדים את השימושים השונים של הכתיבה: לצרכים אישיים (כתיבה על מנת לזכור דברים), בין אישיים (העברת הודעות) ולצרכי הציבור (כגון: שלטים וכרזות), וכמובן שימוש בכלי זה מקדם את השליטה באלף בית, תוך שימוש במקלדת וירטואלית ורגילה.
לשימוש בסביבה של "גוגלה" מספר רב של יתרונות:
- הקניית מיומנויות שימוש בכלים אינטראקטיביים (הכרת המחשב וסביבתו).
- פיתוח כישורי אוריינות מידע ומיומנויות חשיבה.
- פיתוח וטיפוח סקרנות אינטלקטואלית.
- פיתוח וקידום השימוש בשפה הכתובה והדבורה ושפת סימנים גרפיים.
- הקניית הרגלים חברתיים כגון: שליחת מייל ביום הולדת, בזמן מחלה ועוד.
- קידום השליטה במיומנויות האלף – בית בקרב הילדים.


ובינתיים מה קורה בשטח ?
הגננות מגלות התלהבות רבה מהתוכנית ומציינות את ההתעניינות של ילדי הגן בסביבה. הילדים מגלים בסביבה עולם ומלואו ונהנים לחפש מידע מגוון אודות נושאים הקשורים לעולמם.

בעיני סביבה מעיין זו הינה סביבה בטוחה ומוגנת לילדים, מעין "גן סגור", החושפת אותם באופן הדרגתי לעולם הגדול הסובב אותם, בגובה עיניהם ומכאן חשיבותה. אני רואה חשיבות מרובה להמשכיות הנושא גם בשעות אחר הצהרים, בבתי הילדים. חשוב שהכלים בהם משתמשים הילדים בגן ילוו אותם גם בביתם, כך ייווצר רצף משמעותי עבור הילדים ויחשוף את ההורים לתהליך אותו הילדים עוברים.


הערה: בכתיבת פוסט זה נעזרתי באתר "גוגלה" ובנוסף בתוכנית אב לתקשוב של העיר רמת גן.

יום שלישי, 23 באוגוסט 2011

תוכנית אב לתקשוב בעיר רמת גן


אתמול נכחתי בכנס מנהלים, שנערך מידי שנה בשנה, לפני פתיחת הלימודים בעיר. במהלך הכנס הוצגו יעדי העיר בתחומים השונים ולהפתעתי הרבה אחד מהנואמים היה פרו"פ רפי נחמיאס- ראש בית ספר לחינוך באונ' תל – אביב. בעבר דרכינו הצטלבו, כאשר פרו"פ נחמיאס שימש בשנת הניסוי הראשונה כיועץ אקדמי לניסוי, ולכן הפגישה הייתה לבבית וכמובן ישר גלשה גם לפן המקצועי. התעניינתי בשינויים שפרו"פ נחמיאס מתעתד להכניס לעיר רמת גן, והוא הבטיח כי, במהלך הכנס אשמע את דבריו וכך היה.
אני בוחרת לעלות את עיקרי הדברים, שעלו בכנס, בהקשר לחינוך הקדם יסודי, תוך התמקדות בקבוצת הגיל אליה אני שייכת ומתחברת - גני הילדים.
תוכנית התקשוב מתמקדת ב – 81 כיתות גן לילדי חובה. היעד הלימודי המרכזי הינו, שכל תלמיד ייחשף למחשוב, וירכוש מיומנויות בסיסיות של חיפוש מידע, ארגון, עיצוב ועיבוד מידע תוך שימוש בכלים כגון: שולחן העבודה, כלי מערכת ההפעלה הבסיסיים, תמלילן, צייר, דואר אלקטרוני ותוכנות גראפיות, בכך לטפח לומד המסוגל להשתמש באפשרויות, שמזמנת טכנולוגית התקשוב, לצורכי למידה ויצירה. התוכנית שתיושם בגנים תחבר בין המחשוב לבין תחומי הדעת האחרים הנלמדים בגן (כגון: הבעה, ראשית קריאה וכתיבה, מדעים וכד').

כדי ליישם את התוכנית יש לדאוג למספר דברים:
1. שבכל גן תהייה תשתית טכנולוגית מתאימה ומתוחזקת היטב.
2. שבגנים יהיו כלי תוכנה המותאמים לילדי הגן.
3. שהגננות תעבורנה הכשרה מקיפה למימוש התוכנית.

ברצוני לתת את הדעת על שלושת הנקודות ליישום התוכנית:
1. בהקשר לתשתית טכנולוגית מתאימה ומתוחזקת היטב – על פי המלצות התוכנית בכל גן יהיה תקן לשלושה מחשבים, המחוברים בינם לבין עצמם ולרשת אינטרנט ברשת ADSL וציוד היקפי בסיסי. דבר זה הינו חשוב והכרחי מאחר ומספר הילדים בגן עומד כיום על 35 ילדים, כמות פחותה של מחשבים לא תאפשר חשיפה של כל הילדים והתנסות פעילה לאורך יום הלימודים בגן. חשוב שהמחשבים היו מחוברים ברשת מאחר ועבודות הילדים נשמרות במחשב, במידה וילד עבד במחשב X ולמחרת ישב ליד מחשב Y הוא יוכל "לשלוף" את עבודתו ממחשב X ולהמשיך ולעבוד במחשב Y. חשוב שמערכת ההפעלה בין המחשבים תהיה זהה, כדי למנוע בלבול בקרב הילדים והגננת. בהקשר לתחזוקת המחשבים והתמיכה הטכנית – חייבת להיות תחזוקה ותמיכה שוטפת, זהו תנאי הכרחי להצלחת התוכנית, הגננת לא יכולה לטפל בתקלות, והתקלות בגנים הינן רבות, לכן נגישות ומהירות של מערך תחזוקה הינו דבר חשוב מאוד וקריטי להצלחת התקשוב בגן הילדים.
2. סביבת העבודה, שתעמוד לרשות ילדי הגן תכלול שלושה מרכיבים:
- "ארגז כלים" – "גוגלה" - הכולל כלים ממוחשבים פשוטים ויכלול מנוע חיפוש לילדים, דואר אלקטרוני, מעבד תמלילים, תוכנת ציור וגיליון אלקטרוני פשוט, שיאפשר איסוף והצגה פשוטים של נתונים מחיי היום – יום. בהקשר לנושא זה ארחיב ואתייחס בפוסט הבא.
- "סביבת העבודה של המבוגרים" – מערכת הפעלה, כלי החלונות הבסיסיים וכלי ה –OFFICE. בעיני חשוב לא לוותר ולחשוף את הילדים לסביבות העבודה של המבוגרים, זאת על מנת להכין אותם ולהקל עליהם את המעבר לסביבת העבודה של המבוגרים בבית הספר היסודי ובבית.
- סביבות תוכן – משחקים שונים, כל גננת על פי שיקול דעתה תוכל להכניס לגנה סביבות תוכן איכותיות כגון: "הסוד של מאיה", "ניצני מתמטיקה" ועוד.
3. בהקשר להכשרת הגננות חשוב מאוד למפות את הגננות בהקשר לרמת הידע שלהן ולצרכים העולים מהשטח. בהתאם למיפוי יש לבנות תוכנית השתלמות, שתיתן מענה לכל גננת, במקום בו היא נמצאת. יש לתת את הדעת על גננות אשר אינן אורייניות למחשב, גננות אשר זקוקות להכוונה כיצד לשלב את המחשב בתוך תוכנית הלימודים וגננות אשר כבר מיישמות ושמלבות את המחשב בגן, לקבוצה זו חשוב להציע רעיונות חדשניים הקשורים בשילוב התקשוב בגן.

לסיכום,
על פניו נראה כי התוכנית, שהוצגה ע"י פרו"פ נחמיאס, הינה כוללנית ומקיפה. ההמלצות, שניתנו ע"י חברי הועדה הינן ענייניות ונוגעות בדיוק לנקודות התורפה, הקיימות כיום במערכת הקדם יסודי בעיר. אני מאמינה כי התקשוב והאמצעים הטכנולוגיים המושקעים במערכת הינם משמעותיים וישפרו את איכות ההוראה, יעמיקו את הלמידה ויעשירו את החוויה הלימודית.
נבחרתי להימנות על צוות החשיבה לקידום התקשוב במערכת הקדם יסודי וכולי תקווה, שיחד עם שאר חברי הצוות, נצליח לשנות את הלך הדברים בעיר ולהצעיד את הגנים ולהתאימם למערכת החינוך של המאה ה- 21.

* במהלך כתיבת פוסט זה נעזרתי במסמך הטיוטא שפורסם ע"י מערכות מידע ומחשוב בעיר.


Street view של גוגל יוצא לדרך



מהו ה - street view ?
זהו שרות, שניתן ע"י חברת גוגל, במסגרתו מצולמים רחובות ומוכנסים לשירות המפות GOOGLE MAPS, המשתמשים יכולים לצפות בצילום פנוראמי של רחובות ושטחים ציבוריים.
השירות יצא לדרך בשנת 2007 ובימים אלה ניתן האישור ע"י הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים להתחיל לצלם גם בארצנו הקטנה. הרעיון שעומד מאחורי שירות זה הינו לאפשר לאנשים לגלות מקומות ברחבי העולם, באמצעות תמונות ב – 360 מעלות ברמת הרחוב.
החלטתם לצאת לטיול ? תוכלו להיכנס לאתר ולהיעזר ב"אטב איש" ואיתו להסתובב ברחובות, לראות היכן ממוקמים בתי קפה, מסעדות, פארקים ועוד.
אז איך בגוגל עשו את זה הלכה למעשה ?
הרעיון היה לקחת רכב ועליו לשים ציוד היקפי, בעזרתו יתבצע הצילום. בתחילת הדרך השתמשה גוגל בטנדר גדול, בו הועמסו מחשבים, מצלמות, מכשירי לייזר ומכשירי GPS. הטנדר וכל הציוד שעליו נסע ברחבי הערים וצילום כל הזמן תמונות. עם הזמן השתכללו בגוגל וכעת הם משתמשים במכונית עם טכנולוגיית המצלמה, דגם שעליו 15 עדשות המצלמות ב – 360 מעלות. למכונית יש גם חיישני תנועה שעוקבים אחר מיקומה, כונן קשיח לאחסון הנתונים, מחשב קטן להפעלת המערכת ומכשירי לייזר הלוכדים נתונים בתלת-ממד כדי לקבוע מרחקים בתמונות ב-Street View. המכונית מתנהלת בדרכים, מצלמת מקומות תוך התייחסות למזג האוויר. לאחר שנאספים הנתונים מהשטח מגיע שלב העריכה, המטרה לייצור תמונה שלמה של האזור, לכן בגוגל דאגו "לסדר" את התמונות זו ליד זו על מנת לקבל תמונה מלאה של המקום, וכך יצרו מראה פנוראמי מושלם.
יתרונות וחסרונות לשירות GSV –
אתחיל בחסרונות
בעיות חוקיות בחשיפת מידע בנוגע לפרטיות הציבור (בתים פרטיים, בתי עסקים וכד').
בעיות בנוגע לביטחון שדה בחשיפת מתקני צבא, משטרה, מתקנים תשתיתיים וכד.'
הקמה ושמירת מאגר מידע עולמי מפורט מאוד בידי חברה אחת לזמן בלתי מוגבל, דבר שיוצר כוח רב מאוד בידי גוגל.
עדכניות המידע - ייתכן שיעבור הרבה זמן עד לביצוע עדכון המידע מחדש.
תחושה של ה-"אח הגדול".
יתרונות
חשיפת הציבור למידע מרחבי על סביבות עירוניות מבוססות כתובת.
רזולוציית מידע גבוהה (אפשרות לבצע זום ולראות מקרוב פרטים נוספים).
נגישות עירונית / כפרית לכלל הציבור הצגה ויזואלית של רחובות עירוניים וכפריים ואפשרות לטייל במקומות מרוחקים מבלי להיות שם פיזית עדכון המידע בפרקי זמן קצובים טשטוש פרטים מזהים של צלוחיות רישוי מכוניות / אנשים.

לפי דעתי יש למצוא את האיזון בין שמירה על פרטיות הציבור לבין יצירת מאגר מידע גדול שמאפשר לשוטט במרחב הציבורי באופן חופשי. אני בטוחה שאם התקדמות הטכנולוגיה אנחנו נראה בעתיד שירותים מבוססי מיקום כגון: הסתכלות על בית עסק דרך הממשק הנוכחי ושיציע לנו בו במקום מבצע מיוחד רק לצרכים שלנו, ימים יגידו ...

בכתיבת פוסט זה נעזרתי ממידע מאתר GOOGLE MAPS

יום שבת, 20 באוגוסט 2011

LIKE או לא LIKE



מדינת המחוז Schleswig-Holstein שבגרמניה, אסרה באחרונה על השימוש בכפתור ה- LIKE של פייסבוק. היום התפרסם בגאדג'טי – מגזין גאג'טים וטכנולוגיה כי כפתור ה – LIKE של פייסבוק מוצא מחוץ לחוק. הסיבה, שעומדת מאחורי קביעה זו, קשורה לכך, שבאמצעות כפתור ה – LIKE ניתן לעקוב ולייצור פרופילים של אזרחי המדינה והרגלי הגלישה של המשתמשים, שמתועדים על ידי חברה אמריקאית. פייסבוק אינה הרשת החברתית שעושה שימוש בכפתור זה גם טוויטר, גוגל ובאז עוקבות אחר התנועה ברשת של הגולשים. מומחים, שעוסקים בנושא פרטיות ברשת, מזהירים כי, כתוצאה מכפתורי ה – LIKE מופרת באופן בוטה הפרטיות של המשתמש, מאחר והיא מקשרת בין הרגלי הגלישה של המשתמש ובין פרופיל הרשת החברתית שלו, דבר שנתפס שימושי ביותר בעיני המפרסמים. תגובתה של פייסבוק לנושא הייתה כי, לחצן ה – LIKE מאפשר מעקב אחרי הגולשים לצורך סטטיסטי בלבד והמידע נמחק לאחר 3 חודשים. תגובתה של פייסבוק לא הועילה וכאמור הורה בית המשפט הגרמני להסיר את כפתורי ה – LIKE עד ה – 30.9.2011. במידה והחוק לא ייושם צפויים העוברים על החוק לשלם קנס של עד 50 אלף יורו (72 אלף דולר).
ד"ר אברום רותם כתב כי: "מעקב קצר אחר המקור של הידיעה מראה שמן הסתם לא תאומץ תקנה משונה זו. הדבר יסתדר סביב גמגום כזה או אחר של פייסבוק, והנהון (בחוסר בררה כדי לא לעשות צחוק מעצמם) של מתקני תקנות משונות אלה. בכל מקרה ברור שלא ניתן יהיה לאכוף זאת, מה גם שלא מובהר מי אמור לציית לתקנה זו (רק אתרים רשמיים של המדינה?) במסגרת חופש הביטוי ובלה בולה דומה. בקיצור - מן הסתם זה לא ייושם בפועל ויהיה עוד אנקדוטה שמעלה חיוך".


בעיני חשוב מאוד להגן על פרטיות המשתמש ולהשאיר בידו את האופציה לבחור איזה מידע הוא מעוניין לפרסם ואיזה מידע יישאר חסוי ועל כך אני מסמנת

מצרפת אנימציה מדליקה בנושא פרטיות ברשת




יום שישי, 19 באוגוסט 2011

אז מהו בעצם ה – ה"פייסבוק" ?







יש מישהו שלא שמע על הפייסבוק ? אני בספק, אפילו ילדי גני שמעו את המילה הזו, הם לא בדיוק מבינים מהו הפייסבוק אבל יודעים שהוא קיים.
אז ככה הפייסבוק הוא רשת חברתית, שנוצרה בארה"ב ע"י מארק צוקרברג. בתחילה הרשת נוצרה באנגלית ואח"כ התפשטה לשפות נוספות. הרשת נוצרה ב – 4.2.2004 במטרה ליצור תקשורת בין הסטודנטים מאוניברסיטת הארוורד, אולם הנושא תפס תאוצה במהירות רבה והפייסבוק התפשט לאוניברסיטאות נוספות ולבתי ספר נוספים. ב – 11.6.2006 נפתחה הרשת לכלל הציבור. רשתות חברתיות שונות ומגוונות קיימות, המאפיין את פייסבוק, שזו רשת, שתפסה תאוצה בקצב מדהים. לפי "כלכליסט" נכון ל – 13.6.2011 לפייסבוק יש 687 מיליון משתמשים – נתון מדהים בעיני, שמראה לנו עד כמה העולם הוא בעצם קטן ומחובר.
הרעיון שעומד מאחורי הפייסבוק הינו נושא ה"חברות", כל אחד יכול להיות חבר של מי שהוא רוצה, גם של אנשים שהוא לא מכיר, כל אחד יכול לבחור באיזו קבוצה הוא רוצה להיות שותף. ברגע שקיבלת אישור והפכת ל"חבר" באפשרותך לקבל אינפורמציה ממישהו אחר, והשמים הם הגבול.


אם כן מהם היתרונות של הפייסבוק ?
- בראש וראשונה הפייסבוק מוגדר כרשת חברתית ולכן הוא מאפשר שמירה על קשרים עם חברים, משפחה, אנשים שאיתם נפגשים לעיתים רחוקות.
- חוגג יום הולדת, אירוע, טיול ועוד – פשוט וקל להעלות לרשת וכך לשתף את כל חבריך.
מגדיל את המעגל החברתי ומאפשר דרך קבוצות שונות להיחשף לדעות/רעיונות/תגובות ועוד של אנשים שונים ומגוונים.
- קבלת מידע מנתיבי ידע מסועפים – חבר של חבר המליץ ...
- מדיה שיווקית - דרך הפייסבוק גופים / ארגונים או אנשים פרטיים יכולים לפרסם שירותים לאחרים.
- וכמובן חשיפה למגוון משחקי פלאש מכל מיני סוגים כמו: משחק ניהול חווה ("farmville"), משחקי קלפים, ממשחקי טריוויה ועוד. ניתן לצבור נקודות ולעבור שלבים, ולהשוות את ההתקדמות ביחס לחברים.


והחסרונות . . . ?
- חוסר פרטיות – כולם יודעים על כולם, הכול חשוף.
- בזבוז זמן – ברגע שנכנסת לפייסבוק אתה פשוט "נשאב" ומבלה הרבה מאוד זמן, לרוב זמן שאינו בעל ערך.
- ברגע שפתחת חשבון בפייסבוק יש צורך לעדכן אותו, אחרת החשבון לא מספיק אטרקטיבי.
- פשעים ברשת – גניבת זהות, שליחת ספאם, גזענות ועידוד פשעי שנאה.
התמכרות – בשנת 2009 נמצא כי הכמות האנשים המכורים לפייסבוק נמצאים במקום "מכובד" בהשוואה להתמכרויות אחרות.


אם כן נשאלת השאלה האם להשתמש בפייסבוק או לא להשתמש ? אני משאירה את הבחירה בידיכם . . .


מצרפת סרטון קצר עם ראיון שנערך עם מארק צוקרברג בראשית דרכו - הוא בזמנו לא הבין את גודל המהפיכה שיצר.





הרשומה נכתבה בעקבות מידע מהאתר של מיקי – טכנאי מחשבים


מחשב, מחשב ועוד מחשב





ביום שני הקרוב עלינו להציג את עבודתנו במסגרת הקורס: "עקרונות בפיתוח סביבות למידה מתוקשבות" של ד"ר אתי כוכבי. התבקשנו לתכנן, לעצב ולפתח פעילות מתוקשבת בנושא לימודי כלשהו לתלמידים.
מאחר ואנו נמצאים לקראת סופו של החופש הגדול והעומס אדיר, הן מבחינת הלימודים והן מבחינת ההכנות לשנת הלימודים החדשה, שלחתי את הבעל ושלושת הילדים צפונה, לביקור אצל אחותי בקיבוץ, ואני יושבת מול המחשב במטרה לסיים את המטלה.
הפכתי למכורה !
המחשב זורם בדמי משעות הבוקר המוקדמות ועד שעות הלילה המאוחרות – אני והמחשב וכל השאר זניח, אין ילדים, אין ארוחות (רק לחטוף משהו קטן כדי להרגיע את הבטן), אין ניקיונות, אין קניות - רק מחשב, מחשב ועוד מחשב.
כמה שקט יש מסביב .... הרבה זמן לא הרגשתי תחושה נפלאה כזו.

יום רביעי, 10 באוגוסט 2011

פייסבוק - לא רק רשת חברתית

את הרומן שלי עם פייסבוק התחלתי ממש לא מזמן, חברי ללימודים הודיעו כי הם פותחים קבוצה בפייסבוק ואז החלטתי שגם אני צריכה להירשם. משום מה חלחלה אצלי בעבר תחושה של חודרנות ופולשנות לחיי האחר ולכן העדפתי לא להימנע על קבוצת האנשים שהתחברה לאתר.
בהתחלה החיבור לפייסבוק היה רק מידי פעם בפעם, אך עם הזמן גיליתי שגם אני "מכורה". בבוקר, כשאני מתעוררת ומדליקה את המחשב מיד אני בודקת מה התחדש, מה נוסף וכך לאורך היום אני נכנסת ויוצאת מהפייסבוק ומבלה בו לא מעט זמן.

הפייסבוק מוגדר כרשת חברתית אבל, ברצוני להתייחס לכך, שהפייסבוק עבורי ועבור רבים אחרים משמש לא רק כרשת חברתית אלא כמקור ללמידה ולתמיכה בתהליכים אותם אני עוברת במהלך לימודי.
במהלך לימודי נפתחו עבורי ועבור חברי ללימודים שלוש קבוצות, אחת מהם הינה קבוצת למידה ושתי הקבוצות האחרות משמשות גם כקבוצת למידה וגם כמקום לכתיבת הערות, דעות, מחשבות, תובנות, שאלות ונותנת במה חופשית לסטודנטים.
אני רוצה להתייחס לקבוצת הלמידה שנפתחה במסגרת הקורס "היבטים גלובליים של התקשוב". המרצה ד"ר חגית מישר-טל מעלה משימות עבודה שונות הקשורות לקורס וחברי הקבוצה משיבים את תשובותיהם, לדוגמא – נתבקשנו לנתח תוכנית תקשוב של אחת מהמדינות. כתוצאה מתגובות הסטודנטים נוצר לנו מאגר עצום של ידע אודות תוכניות התקשוב של מספר מדינות לא מבוטל, דבר שהוביל את המרצה למשימה הבאה – שכל אחד יכתוב את דעתו על הניתוח של חברו ויעלה שאלות נוספות לדיון. נכנסנו למעין "סחרור" של תשובות ושאלות והדבר "אילץ" אותנו להיות כל הזמן מחוברים ולעקוב אחר הדברים שנאמרו בתוך הקבוצה. החיבור לפייסבוק מאפשר לי להיות מעורבת בתהליכי למידה שלי ושל האחרים, נוצרת מעין תלות הדדית בין חברי הקבוצה. תלות זו משפרת ומקדמת את תהליך הלמידה מאחר וכל אחד מחברי הקבוצה רואה שתגובותיו מביאות תועלת לחברי הקבוצה מחד ומאידך תגובותיהם של חברי הקבוצה מביאות תועלת לו. במהלך הלמידה לכל אחד מחברי הקבוצה יש אפשרות לשתף ולתרום בידיעותיו, במשאבים שצבר בדרך. לכל אחד מאיתנו ישנם משאבים שונים, חומרים, מידע ובמהלך השיתוף כל אחד נתרם מהם והדבר מייצר הבניית ידע חדש ברמה גבוהה.
מימד נוסף וחשוב לא פחות בהוויה הקבוצתית הינו נושא התמיכה והעידוד, לא אחת מצאתי את עצמי נעזרת ונתמכת ע"י שאר חברי הקבוצה, הידיעה כי יש מישהו ברשת שיעזור לי לפתור בעיות שצצות ועולות מאוד מנחמת ומקלה.

אז בעצם מה הוא יותר – רשת חברתית או קבוצת למידה ?
אסכם בכך שבעיני הוא גם וגם - וטוב שכך, בחלק מהזמן אני לומדת ונעזרת בפייסבוק בהקשר ללימודי ובחלק מהזמן, כאשר אני רוצה קצת ל"התאוורר" אני משוטטת לי באתר ונהנית ממנו.

מצרפת סרטון מתוך ארץ נהדרת - תופעת הפייסבוק.








יום שני, 1 באוגוסט 2011

איך ללמוד מטעויות ?

היום במסגרת הקורס הערכת טכנולוגיות מידע צפינו בסרט "איך ללמוד מטעויות?".
בסרט צפינו במורה, שהראתה את אופן הלמידה כפי שבא לידי ביטוי בתקופת סבתה, הוריה ואף בתקופתה וכיצד לאורך השנים בהיותה מורה מן המניין היא בחרה ללכת כנגד הזרם, בדרך למידה חדשנית ולבצע שינויים והתאמות בדרך עבודתה.
יאנה לופנברג נתפסת בעיני כמורה בעלת פתיחות, נותנת לתלמידיה את ההזדמנות ללמוד מכשלון, בעצמה חלק מקבוצת התלמידים ולפיכך גם היא לומדת יחד עם תלמידיה, מלאת אהבה למקצוע, מעבירה ביקורת על דרך העבודה שלה ולומדת מתוך הביקורת הזו, מרגישה צורך לשנות דברים.
מי ייתן ונזכה לראות עוד הרבה מורים כמוה במערכת כי מתוך ביקורת עצמית ורצון לשינוי יגיעו התוצאות.