יום שלישי, 26 ביולי 2011

רכז תקשוב = מומחה בתחום טכנולוגיות למידה

ביום שני האחרון התקיימה הרצאה של רוני דיין, מנהל גף יישומי המחשב במשרד החינוך. במהלך ההרצאה רוני העלה בפנינו את עיקרי תוכנית התקשוב הלאומית. בתוכנית הוצגו ארבעה עוגנים: תשתיות פיזיות(הכוללות בין היתר, מחשב נייד לכל מורה, מקרן בכל כיתה, אינטרנט בפס רוחב ומחשב נייד ביחס של 1:5), תחזוקה שוטפת, הכשרת כוח ההוראה ופיתוח טכנים דיגיטאליים במקצועות הליבה בכל שכבות הגיל. המטרה, שעומדת מאחורי תוכנית זו, הינה לקדם את מדינת ישראל בשימוש בתקשוב במערכת החינוך , להתאים את מערכת החינוך למאה ה - 21 ולהוביל לקיומה של פדגוגיה חדשנית בבתי הספר.
ברצוני להתייחס לתפקידו של רכז התקשוב. מתוך תוכנית התקשוב עולה כי, הרכז הינו "מדריך ומנחה מקרב סגל ההוראה בכל בית ספר, שתפקידו להיות לעזר, להדריך ולהנחות את סגל המורים בכל הקשור להוראה - למידה בסביבה מקוונת". בתכונית התקשוב הלאומית 2010 ואילך, רכז התקשוב הוא תפקיד מוגדר, גם בהיקף השעות של משרתו. במהלך ההרצאה רוני דיין חשף בפנינו את ההגדרה החדשה שניתנה לרכז - מומחה בתחום טכנולוגיות למידה. בנוסף הוגדרו הדרישות לתפקיד זה: "מורה בעל תואר אקדמאי ראשון לפחות, שעבר קורסים להתפתחות מקצועית בתחום התקשוב המאושרים ע"י הפיקוח המקצועי בתחום בחמש השנים האחרונות".


אני תוהה האם גזירה זו תעמוד במבחן המציאות ? האם בהכרח ימצאו בכל בית ספר איש צוות כזה ?


ימים יגידו . . .

יום חמישי, 21 ביולי 2011

הליכת ירח

היום לפני 42 שנה ניל ארמסטרונג עשה את הצעד הראשון על הירח.

משפטו: "זהו צעד קטן לאדם, צעד גדול לאנושות" מלווה אותנו לאורך השנים.

אז מה היה לנו לאורך השנים בתחום המחשוב ?

התוכנית הראשונה, "תוכנית פעולה בתחום המחשבים במערכת החינוך", שאושרה בשנת 1982, המליצה על תכנים, שיילמדו בתחום הכרת המחשב.

בין היתר דובר על הכשרת מורים, הוראת מדעי המחשב, סיוע ברכישת תשתיות ולומדות, תרגול ואימון לימודי בעזרת מחשב, קביעת מפרטים טכניים וליווי במחקר והערכה.

במהלך השנים נכתבו תוכנית שונות, דובר על קידום מעמדו של המורה, שיפור התקשורת בין המורים, עידוד הפעילות היצירתית של המורים ועוד (מתוך ועדת ההיגוי לתקשוב, 1984).

תוכנית "חומש" מ - 1986 הגדירה את המחשב ככלי עזר בהוראת המקצועות השונים וכמקצוע לימודי בפני עצמו. התוכנית הדגישה את הצורך לראות את טכנולוגיות התקשוב כאמצעי ולא כמטרה.

בשנת 1992 נכתב דו"ח שכונה "מחר 98" בו הומלץ על שלושה עקרונות: השקעה בתשתיות, הצטיידות והטמעה פדגוגית.

בשנות ה - 90 עם פריצתו של האינטרנט לחיינו היה צורך בחשיבה מחודשת והיערכות בתחומים רבים. ועדה שהוקמה לחקור את הנושא קבעה כי "טכנולוגיית התיקשוב והמידע תשנה מהותית את אופני התקשורת, חילופי המידע, תרבות הפנאי, החינוך, הכלכלה, התעשייה והמסחר בארץ ובעולם".

הומלץ להשלים את ביצוע תוכנית "מחר 98" כולל התקנת תשתיות ופרישת רשת לאומית.

דו"ח, שפורסם בשנת 2000 בידי "הועדה להגדרת מדיניות התקשוב במערכת החינוך בישראל", הצביע על שלוש מטרות מרכזיות של החינוך: אדם אוטונומי, אדם מוסרי, אדם בעל שיוך ומחויבות חברתית. הטכנולוגיה הוגדרה כמשפיעה ומסייעת בהשגת יעדים חינוכיים וחברתיים "היעדים מביאים בחשבון את השפעת טכנולוגיות המידע והתקשוב על סביבת האדם החדשה, והם גם מבקשים להתשמש בטכנולוגיות החדשות ככלי להשגת המטרות של מערכת החינוך".

בשנת 2003, בעקבות תוכנית התקשוב שלב ג', פורסמה תוכנית, שהתמקדה בפיתוח והפעלת מודלים של חדשנות לשימוש בטכנולוגיות מידע ותקשורת בחינוך. תוכנית זו, בניגוד לתוכניות הקודמות, התמקדה בהיבטים ארגוניים של הטמעת התקשוב.

בשנת 2005, בעקבות תוכנית תקשוב שלב ד', הוצג התקשוב כמנוף לחדשנות חינוכית. תפקיד התקשוב לפי תוכנית זו היה "שינוי מרכז הכובד מן המורה המלמד אל התלמיד הלומד". התוכנית שמה דגש על הפיכת המורה המסורתי למורה מקוון תוך שינוי סביבת ההוראה לסביבה מתוקשבת, הרחבת והעמקת השימוש המושכל בטכנולוגיות המידע והתקשורת בהוראה ובלמידה, התייחסות להתפשטות התקשוב בחברה ובקרב תלמידים, מענה לנוער בעל צרכים מיוחדים, שילוב בין ביה"ס לקהילה ומניעת פער דיגיטאלי (המנהל למדע וטכנולוגיה, 2005).

בינואר 2010 הוגשה תוכנית היערכות של משרד החינוך ליעדי המאה ה - 21, בתוכנית זו נושא הטמעת התקשוב היה אחת ממטרות העל של התוכנית. היעד שהוצג היה תקשוב מלא של מערכת החינוך בתוך שנתיים, תוך אספקת תשתיות, הדרכה והערכה של התהליך, חומרי למידה דיגיטאליים לתלמידים וחומרי הוראה למורים.

השינוי לאורך השנים, שנעשה בתחום התקשוב נעשה לאט, בהדרגה ובצעדים קטנים, אך שינוי זה מחלחל ומוכר בחשיבותו הרבה בתחומי הפרט והכלל כאחד. כיום אנו מבינים כי שינוי זה הינו משמעותי עבור האנושות כולה ולכן יש להכילו במערכת החינוך.

הסקירה לעיל לקוחה מתוך: שלושה עשורים של תוכניות תקשוב לאומיות במערכת החינוך הישראלית, לקריאה מורחבת לחצו על הקישור.

מצרפת סרטון ובו ההקלטה המקורית מהארוע ההסטורי של נחיתת האדם הראשון על הירח.



























































































יום ראשון, 17 ביולי 2011

אייפד במקום ספרי לימוד




עיריית בת ים החליטה להניף את הדגל ולחלק בשנת הלימודים הקרובה לכל שכבת כיתות ז' אייפדים במקום ספרי הלימוד. הידיעה הזו פורסמה היום ב"ידיעות השפלה".


זהו רק פרסום ראשוני בנושא, אבל כמו כל דבר הוא מעלה הדים רבים.
מחד, ניתן לומר כי, יש לחשוף את הילדים לקידמה ולהכניסה לתוך כיתת הלימוד. בתקופה זו עלינו להפוך את התלמידים למחוברים למאה ה - 21 ולכן המחשב משמש כאמצעי ומגשר בין הנעשה בעולמנו לבין בית הספר, שעדיין שבוי בתפיסת העולם הישן. ומאידך יש הגורסים כי, מהלך מעין זה ירחיק את הילדים מהספרים הרגילים ויפגם ביכולות הלמידה שלהם, הילדים יהיו עסוקים במשחקים במקום ללמוד.


אני סבורה כי יש מקום לפיילוט מעין זה בבתי הספר, אל לנו לחשוש מן הקידמה, כל שינוי מעורר גלים רבים של התנגדות, שלאט שוככת ולכן חשוב לעבור את הגל הראשוני ולבדוק את היתרון של האייפד על פני ספרי הלימוד.


ימים יגידו האם המהלך אכן היה שווה. לדעתי הכיוון יוביל לכך שחייבים להתייחס לקידמה ולקבלה בזרועות פתוחות.
























יום רביעי, 13 ביולי 2011

מחשבים בצבא




היום לפני 11 שנה הסתיימה רשמית כהונתו של עזר ויצמן - כנשיא המדינה. חיפשתי חומר אודות גישתו של עזר ויצמן לנושא המחשוב בימיו ומצאתי כי, בזמנו עזר ויצמן אמר לראש ממרם הראשון, מרדכי קיקיון, "שנינו מצווים על הגנת מדינת ישראל. בכסף שאתה משקיע ברכישת המחשב, בהתקנתו ובהפעלתו, יכולתי לבנות עוד מסלול המראה בחצרים, וברור תרומתו של מי תהיה גבוהה יותר בהגנת הארץ: אתה עם המחשב שלך או אני, עם מסלול נוסף, שיאפשר הזנקת מטוסים בקצב כפול".

באותם ימים, נושא המחשוב היה רק בחיתוליו. ממר"ם - מרכז מחשבים ורישם מוכן, בית היוצר של מערך המחשבים של צה"ל, הוקם בסוף שנות ה - 50. את ההחלטה על רכישת המחשב הראשון והקמת ממר"ם קיבל המטה הכללי ב - 1958. תוך זמן שיא של 3 שנים היגיע לארץ המחשב הראשון של ממר"ם והוקמה לה היחידה בבסיס השלישות הראשית ברמת גן. היה ברור שהכנסת המחשב לצה"ל מקדמת את הצבא אבל היה קושי לחבר בין אנשי השטח לחשיבות הנושא. אורי אבנרי כתב בזמנו בעיתון "העולם הזה" כתבה נוקבת בנושא תחת הכותרת "מוח יש - שכל אין", בו טען כי קניית המחשב תהיה כשלון חרוץ, כמובן שהוא טעה וכך גם עזר ויצמן, שבהשקפתו המשאבים הכלכלים עבור המחשוב היו טעות.

כיום, המחשב תופס עמדה מרכזית במערך ההגנה וההתקפה של צה"ל, היחידה ממר"ם משמשת כיחידת התשתיות המרכזית של זרוע היבשה והמטכ"ל, וברור לנו שהצעד הראשוני שנעשה בסוף שנות ה - 50 היווה נקודת פתיחה ליכולותיו הצבאיות של צה"ל.





יום שני, 11 ביולי 2011

רשמים בעקבות הקורס הערכת טכנולוגיית ידע - הוראה במיטבה

במסגרת הקורס הערכת טכנולוגיית ידע, אותו מעבירה ד"ר ליאת אייל, התקיים היום שיעור כפול.
שיעור כפול עבור המרצה הינו מטלה לא פשוטה, עליה לעמוד מול הכיתה למשך ארבע שעות ולהעביר את הזמן בצורה עניינית, יעילה ומרתקת.
ד"ר ליאת אייל פתחה את השיעור ונתנה במה להיצגי סטודנטים בנושא - הערכת יצוגי מולטימדיה. לאחר מכן היא שיתפה אותנו בידע בנושא ובחרה להקריא לנו קטע מתוך הספר "מי אתה" מאת: חורחה בוקאי. ליאת שילבה במהלך השיעור מצגת וסרט קצר ובחלקו השני של השיעור הטילה עלינו מטלת למידה, בה היה עלינו לבחור מחקר השוואתי, לקרוא אותו ואח"כ לציין את שאלת המחקר, המתודלוגיה העיקרית, הממצאים והמסקנות המרכזיות.
השיעור היה ענייני, קולח, מרתק וגרם לנו להפוך מלומדים סבילים ללומדים פעילים. השימוש של ד"ר ליאת במספר רב של טכניקות למידה גיוון את השיעור ונגע בכל סטודנט וסטודנט.
סוג שיעור מעין זה בעיני נחשב להוראה במיטבה, ארבע השעות חלפו להן ביעף והותירו בי צפייה לבאות.
אם ברצונכם להכנס למאגר מידע חינוכי נרחב לחצו על הקישור הבא: ERIC.

יום ראשון, 10 ביולי 2011

למידה מקוונת - הכיוון לאן ?

במהלך הסמסטר השלישי נתבשרנו כי נלמד קורס מקוון בשם - "מחקר מתקדם בחינוך" בהנחיית גב' יונה מילר.
העקרון שעומד מאחורי קורס מקוון הינו למידה עצמאית של התלמיד, כאשר השיעורים - המצגות, מתפרסמות מידי שבוע בשבוע באתר הקורס ועל התלמיד לעקוב אחר השיעור וללמוד בזמנו החופשי את החומר החדש. בסיכומו של כל שיעור ישנו מבחן, שמטרתו לחזור על החומר הנלמד ולסכם את התהליך.
לשיעור מעין זה יתרונות רבים - כל אחד יכול בזמנו החופשי ללמוד. כידוע זמן הוא משאב יקר מאוד בימים אלו ולכן האפשרות להיכנס לאתר הקורס בכל שעה נתונה מאפשר גמישות רבה לתלמידים. בנוסף, ניתן לחזור ולקרוא את החומרים מספר רב של פעמים על מנת להפנים את החומר הנלמד, ופתרון המבחן משמש בדיקה עצמית לסטודנט - האם הוא הפנים את החומר הנלמד או לא. אולם אליה וקוץ בה - אני רגילה לצורת הלמידה הסטנדרטית בה השיעור הינו פרונטאלי, הרצאה הניתנת על ידי המרצה, ובקורס המקוון חשובה מאוד המשמעת העצמית, על מנת להקפיד מידי שבוע ושבוע להתעדכן בחומר החדש שמוכנס לאתר.
לאתר הקורס ישנו גם פורום בו ניתן להיעזר במרצה בשאילת שאלות וקבלת תשובות על ידה, דבר שהוא חשוב מאוד ועוזר בתהליך הלמידה. פורום זה דורש מן המרצה פניות גדולה מאוד לתלמידים וזמינות לשאלותיהם השונות.
אנחנו רק בתחילתו של הקורס ועדיין אין באפשרותי לקבוע האם אני מתחברת לקורס המקוון או מעדיפה את המוכר והידוע ולכן אסיים בשאלה למידה מקוונת - הכיוון לאן ?

יום ראשון, 3 ביולי 2011

היו זמנים

היום לפני 107 שנים הלך לעולמו חוזה המדינה - בנימין זאב הרצל.
חזונו של הרצל בהקשר למערכת החינוך היה: "בתי ספר מלאים אור ונגה ומפיקים אוויר צח ובריא יעמדו על מכונם עם כל המכשירים ללימודים, הדרושים לפי העת החדשה".
לפי דבריו של הרצל ניתן היה לראות כי הוא היה מחובר עד מאוד לקידמה, יכול להיות שהוא ראה את הנולד . . .
ובהקשר זה אחת המטרות של תוכנית התקשוב הלאומית הינה להכין את התלמידים לקראת עתידם, בין שאר מחוייבותיו על בית הספר להקנות לתלמידיו את המיומנויות, שיידרשו מהם, על מנת להתמודד בהצלחה עם האתגרים הצפויים להם בבגרותם.
להלן סרטון המתאר את תפיסתו של דור המאה 21 את מערכת החינוך ורצונו להגיע למצב בו התלמיד יהפוך ללומד דיגיטאלי בעל מיומנויות של חשיבה, יצירה, הערכה, הסקה ועוד - מי ייתן ואכן נדע להקנות את הכלים הנכונים שיהפכו את תלמידינו לרלוונטים.


יום שבת, 2 ביולי 2011

אלף בית - אז והיום

בגן הילדים נחשפים ילדי הגן לאותיות האלף בית החל מיומם הראשון בגן. למידת האותיות מתחילה ממקום מאוד ראשוני - שמו של הילד, הלמידה הינה חוויתית ומלווה במשחקים וכמובן בשירים.
בנושא האותיות נכתבו מספר שירים, אולם הידוע מכולם הינו שירה של נעמי שמר, שבשנת 1974 הוציאה אלבום מיוחד לילדים ובתוכו נכלל השיר - אלף בית.


לפני מספר ימים קיבלתי במייל הודעה בנושא המתארת את לוח האותיות, כפי שהוא מופיע בגן הילדים כיום, מזוהה ומוכר הן על ידי הילדים והוריהם כאחד, ומצד שני לוח חדש המשקף את הלך הרוח במאה ה - 21, בהתאם לצד השעה ולקידמה אליה אנו חשופים.
להלן שני הלוחות:
הלוח הישן -



















והלוח החדש -






























הרבה אנשים לא מכירים חלק מהמילים המופיעות בלוח החדש, אך אין לי ספק כי, דור הילדים מכיר אותן ויודע בדיוק מה מייצגת כל אות ואות.
ובאותו הקשר - משהו נחמד שעלה ברשת - קטע מתוכניתו של יאיר ניצני בו הוא מראה איך בעתיד ילדינו לא יצטרכו את הספרים, המחברות,העטים והעפרונות, הלמידה תתבצע בלחיצת אצבע על הטלפון הנייד ועל כך נאמר - ימים יגידו ...